Една уметност – Елизабет Бишоп

Препев од англиски: Грација Атанасовска

2

Една уметност

ЕЛИЗАБЕТ БИШОП

 

Уметноста на губењето не е тешка ука;

многу работи се чинат полни со намера

да се губат што нивната гибел не е некоја бука.

 

Губи по нешто секој ден. Прифати брука

на изгубени клучеви, залудно потрошен час.

Уметноста на губењето не е тешка ука.

 

Вежбај да губиш повеќе, сè побрзо да штука:

места, и имиња, и каде што требаше

да одиш. Ништо од ова не е голема бука.

 

Го изгубив часовникот на мајка ми. И гледај! последната, или

претпоследната од трите сакани куќи отиде.

Уметноста на губењето не е тешка ука.

 

Изгубив два града, прекрасни. И, повеќе, оттука

царства што ги имав, две реки, континент.

Ми недостигаат, но не беше некоја бука.

 

—Дури и губењето на тебе (задевачкиот глас, гестот

што го сакам) не смеев да лажам. Јасно е

дека уметноста на губењето не е претешка ука

иако може да се чини (Напиши го!) како голема бука.

НАПИШАНО ОД:

Тимот на Медуза

Oct 28, 2022

Коментари
Scroll to Top