Кога баба ми го оплакува дедо ми – Ивана Јовановска

Авторска песна

Untitled design (6)

Кога баба ми го оплакува дедо ми

ИВАНА ЈОВАНОВСКА

 

Кога баба ми го оплакува дедо ми

силно невреме надоаѓа од север

и тежок град се истура врз ситните ќерамиди.

Удира со бес и тропа дури не го здоболат плеќите.

Се повлекува поразен.

Животот по улиците останува нем.

А потоа, ни станува јасно колку боли крајот.

Продолжуваме молчаливо да љубиме,

поинаку,

повеќе.

 

 

(песната е објавена во стихозбирката ,,На ракавот на градот” во издание на ПНВ Публикации)

 


Со оваа песна, сакаме да ве поканиме на Поетска епизода #1 | Новите деца во градот, настан кој ќе се одржи во сабота (18 јуни), во 20:30 во Буква, модериран од Ивана Јовановска и Андреј Медиќ Лазаревски. За настанот, организаторите велат:

Почнуваме нов концепт на поетски средби на млади, во обид да ја збогатиме културната содржина на градот и да читаме убава поезија. Секој настан ќе има флуиден карактер и поинаква тема. Со микрофон, да се охрабриме погласно и посмело да читаме, оваа поетска епизода ја создаваат овие нови деца во градот:

Ива Петреска

Андреј Ал-Асади

Марија Велинова

Софија Тодороска

Благица Трајкоска

Ивана Јовановска

Павлина Атанасова

Андреј Медиќ Лазаревски

Сатја Александар Давитков

 

Се гледаме!

НАПИШАНО ОД:

Тимот на Медуза

Jun 17, 2022

Коментари
Scroll to Top