луна парк – Калиа Димитрова

Авторска песна

2
луна парк

КАЛИА ДИМИТРОВА

 

сонував:

хистерично се смеам

на количките за удирање

струјата еуфорично трепка

ко жижица на полноќ

уште еден жетон!

уште еден жетон!

додека бетонот околу рингот

не почне да се топи.

 

сонував:

се проѕевам

на панорамата

кралицата на паркот

крцка како нелакиран паркет

градот е проѕирен

таа не постои

надвор од овој сон.

 

сонував:

јадам пуканки

во возот кој јури

по врелите шини

низ тревата со мирис на пчели

има ли машиновозач

во лудава локомотива

која право-криво

ја скоси цела нива?

 

сонував:

стојам пред излезот

и не гледам квака.

сакам да излезам

но останувам пред врата.

дожд.

корозија.

луна.

НАПИШАНО ОД:

Калиа Димитрова

Jul 26, 2023

Коментари
Scroll to Top