Надеж е онаа раскрилена птица – Емили Дикинсон

Препев од англиски: Борис Симоновски

5

Надеж е онаа раскрилена птица

ЕМИЛИ ДИКИНСОН

 

 

Надеж е онаа раскрилена птица, –

вгнездена длабоко во човековата душа –

пеејќи ја мелодијата без збор –

чија песна вечно се слуша –

 

Најслатка арија низ ветерот ечи,-

и мора бурен да е тој ветер –

кој би ја засрамил кротката Птица,

што со милост го грее целиот етер.

 

До најдалечната ледена карпа, –

и морската Шир, нејзината песна

може да се слушне-

но- никогаш,- Особено,

не побарала трошка од мене.

 

 

Оригинал: “Hope” is the thing with feathers, Emily Dikinson

НАПИШАНО ОД:

Тимот на Медуза

Mar 1, 2024

Коментари
Scroll to Top