Песната на сирените – Маргарет Атвуд

Препев од англиски: Нина Раповска

еко песна

Песната на сирените

МАРГАРЕТ АТВУД

 

Ова е таа песна што секој

би сакал да ја научи; таа песна

неодолива:

 

песната што тера мажи

масовно да скокаат в море 

иако ги гледаат заринканите черепи,

 

песната што никој не ја знае

бидејќи секој што ја слушнал

е мртов, а другите не се сеќаваат.

 

Да ти ја кажам ли тајната

и ако да, ќе ме извадиш ли

од овој птичји костум?

 

Не уживам овде

клечејќи на островов

со живописен и митски изглед

 

покрај двеве пердувести лудачки,

не уживам да пеам

во ова трио, фатално и скапоцено.

 

Ќе ти ја кажам тајната тебе,

тебе, само на тебе.

Дојди поблиску. Песнава 

 

е крик за помош: Помогни ми!

Само ти, само ти можеш, 

ти си поразличен

 

најпосле. За жал,

песната е досадна,

но успева секојпат.

 

НАПИШАНО ОД:

Нина Раповска

Apr 7, 2023

Коментари
Scroll to Top