Квин & Слим (Queen & Slim)

Режија: Melina Matsoukas

Улоги: Daniel Kaluuya, Jodie Turner-Smith

Времетраење: 132’

Земја: САД

Жанр: романтика/драма

 

Квин и Слим (2019) се запознаваат на дејтинг мрежа и имаат потпросечен дејт, кој со завршува со неочекуван пресврт кога видно расистички полицаец ги запира и сака да ги казни за брзо возење. 

Филмот црпи инспирација од други авантуристички/љубовни road-trip филмови, но во сликата успешно ја инкорпорира реалноста за расистичкиот САД и борбата за преживување денес. Зад филмот стои Melina Matsoukas, генијалната режисерка, позната по видео спотот Formation на Beyonce, како и популарната серија Insecure.

Квин и Слим е приказна за пријателството, солидарноста, неправдата и преживувањето, теми кои се одмотуваат додека во позадина вртат сонливи пејзажи и саундтрак кој е еднакво добар колку и филмот.