16 дена активизам

„Every time a woman speaks up about her experience of sexual violence and she’s not believed, rape culture flourishes.“

Денес го одбележуваме почетокот на кампањата 16 дена активизам против родово базирано насилство. Оваа годината, фокусот на кампањата е сексуалното вонемирување, насилството и силувањето, под слоганот „Generation equality stands against rape!”.

Секој пат кога сексуалното насилство останува неказнето или се тривијализира, се создава култура на нормализација на ова однесување – “rape culture”, кое вклучува ревиктимизација и/или обвинување на жртвите, потценување на сведоштвата на девојките и жените, непријавување и перпетуирање на сексуално насилство.

Затоа, кога ќе чуете сведоштво од жртва на сексуално насилство:

  1. Слушајте.
  2. Верувајте.
  3. Поддржете
НАПИШАНО ОД:

Тимот на Медуза

Nov 25, 2019

Коментари
Scroll to Top