Дрег кралица [Drag Queen]

Личности кои носат екстравагантна женска гардероба и шминка заради перформанс и пародија/карикатурирање на стереотипите за женственост и „вамп жени“. Обично носат претерана шминка и бројни додатоци за да ја постигнат таа цел.
Постојат повеќе теории за етимолигијата на зборот, а еден од нив е Дрег како акроним за “Dressed Resembling A Girl”.

 

НАПИШАНО ОД:

Тимот на Медуза

Dec 25, 2018

Коментари
Scroll to Top