Лезбејка

Жена која има романтична, емоционална и/или физичка привлечност кон други жени. Лезбејка е еден од најстарите изрази за нехетеросексуалните жени. Во лезбејската феминистичка теорија не го означува само сексуалниот идентитет кој се соочува со конвенционалните родови очекувања од жената, туку и општествениот и политичкиот идентитет изграден во опозиција на машкиот шовинизам, патријархат, хетеросексизам и фалоцентризам. Самото име потекнува од грчкиот остров Лезбос каде е родена поетесата Сафо која ја воспевала љубовта меѓу жените.

НАПИШАНО ОД:

Тимот на Медуза

Apr 26, 2021

Коментари
Scroll to Top