Менструална чашка

Менструалната чашка е алтернативен избор за тампони или влошки. Тоа е флексибилна силиконска чашка која се вметнува во вагината, ја собира крвта и се менува на 4 до 8 часа, зависно од циклусот. Истата чашка може да се користи и повеќе од 5 години, а се дезинфицира со тоа што кратко се проврива пред и по циклусот. Освен што има огромен економски бенефит (во Македонија на пример чашката чини 1490 денари), дополнително е пријателска и за животната средина, за разлика од влошките и тампоните, а природниот силикон од кој е изработена не ја пореметува флората на вагината.

НАПИШАНО ОД:

Тимот на Медуза

Feb 26, 2019

Коментари
Scroll to Top