Unequal Pay Day

На 4 ноември се одбележа Европскиот ден на нееднакви плати Unequal pay day, со цел симболично да се посочи кон родовиот јаз во платите кој сеуште постои во Европа.

Од 4 ноември, па до крајот на годината, жените во Европа практично работат бесплатно, со оглед на тоа што во просек заработуваат 16% помалку од своите колеги. Со цел да го акцентираат овој проблем жените од движењето ‘zij-kant’ и PES Women прават кампања „надвор од канцеларија“. „Секоја вработена жена може да подеси автоматска порака на својот мејл со содржина дека таа нема да биде достапна до крајот на годината. Итни прашања можат да бидат проследени до колегите, со оглед на тоа што тие се уште платени.„-вели Вера Клис од движењето zij-kant.

НАПИШАНО ОД:

Тимот на Медуза

Nov 6, 2019

Коментари
Scroll to Top