За нас

За нас

„Ќе зборувам за женското писмо, за она што тоа ќе направи. Жените мора да пишуваат за себеси; жените мора да пишуваат за другите жени и да ги привлечат жените кон пишувањето, од кое беа разделени еднакво насилно како и од сопствените тела – поради истите причини, според истите закони, со истата фатална цел. Жените мора да се постават самите себеси во писмото како што се поставија во светот и во историјата - преку нивното сопствено движење.“[1]

Медуза е феминистичка платформа создадена за девојки, жени, родови и сексуални малцинства – и во суштина сите личности со желба да слушаат, учат и живеат феминистички, кои сакаат да градат меѓусебни мрежи на поврзување, да читаат едни за други и пишуваат: за себеси, за личните/системските (и сите измеѓу) проблеми со кои се соочуваат секојдевно; за своите избори, своите права, своите задоволства, своите тела, своите приказни...

Медуза е место на солидарност, еманципираност, отвореност, експерименталност и прифаќање.

Преку Медуза ги пуштаме нашите краци и го заземаме јавниот простор кој ни е потребен.

Повелете и слободно придружете се!

[1] “Le Rire de la Méduse” by Hélène Cixous

импресум

 • Marivagia stellata

  Авторка / Главна уредничка

  Marivagia stellata

 • авторка/ уредничка „квир“

  Aurelia aurita aka Moon jelly

 • авторка

  Дарт Вејдер или Bathykorus bouilloni Narcomedusae

 • Авторка

  flower hat jelly

 • авторка/правна советничка

  Mnemiopsis leidyi aka Sea Walnut

 • авторка

  Cyanea Capillata или Lion’s Mane

 • правен / музички советник

  Physalia physalis или The Atlantic Portuguese man o’war

 • уредничка „култура“ / авторка

  Porpita Porpita или Blue-button Jellyfish 

 • авторка

  Chrysaora hysoscella или Compass jellyfish

 • преведувачка

  Pelagia Noctiluca

 • авторка

  Turritopsis dohrnii или Immortal jellyfish

 • авторка/ social media guru

  Drymonema larsoni или Pink Meanie

 • авторка/преведувачка/

  Halitrephes Maasi

импресум

 • Marivagia stellata

  Авторка / Главна уредничка

  Marivagia stellata

 • авторка/ уредничка „квир“

  Aurelia aurita aka Moon jelly

 • авторка

  Дарт Вејдер или Bathykorus bouilloni Narcomedusae

 • Авторка

  flower hat jelly

 • авторка/правна советничка

  Mnemiopsis leidyi aka Sea Walnut

 • авторка

  Cyanea Capillata или Lion’s Mane

 • правен / музички советник

  Physalia physalis или The Atlantic Portuguese man o’war

 • уредничка „култура“ / авторка

  Porpita Porpita или Blue-button Jellyfish 

 • авторка

  Chrysaora hysoscella или Compass jellyfish

 • преведувачка

  Pelagia Noctiluca

 • авторка

  Turritopsis dohrnii или Immortal jellyfish

 • авторка/ social media guru

  Drymonema larsoni или Pink Meanie

 • авторка/преведувачка/

  Halitrephes Maasi

Реализирано од

Овозможено од

Медуза е непрофитен медиум, дел од проект спроведен од Хелсиншкиот комитет за човекови права на Република Македонија, со поддршка од Kvinna till Kvinna. Содржините објавени на медиумот не ги изразуваат ставовите на организацијата ниту донаторите.
Scroll to Top