Што прави МВР

Над 200 жени ни споделија #ШтоПравиМВР​ во случаи на родово-базирано насилство. 19 глумици прочитаа дел од нивните одговори.

69

Историски, полицијата не ги заштитувала жените од насилство и веројатно нема ни да почне да го прави тоа наскоро. Фактот што до пред 50тина години семејното насилство воопшто не се сметало за кривично дело (а родово базираното насилство надвор од партнерските односи сè уште не е дел од Кривичниот законик кај нас), само ја разбиструва сликата зошто еден полицаец при пријава на насилство од страна на жена, може да каже:
„треба да си припазиш како се облекуваш, каде излегуваш и со кого, и повеќе да си седиш дома и да ги гледаш децата. Не треба провокативно да се однесуваш да се шминкаш за да не предизвикуваш љубомора кај мажот…“

 

 

Видеото е во соработка со Платформата за родова еднаквост и Kvinna Till Kvinna
Камера: Жарко Чулиќ

НАПИШАНО ОД:

Тимот на Медуза

Mar 8, 2021

Коментари
Scroll to Top