ФЕМ 101

Не паничи! 

Ода за 30тите, ранливоста и борбата за менталното здравје.

Интерсекционалноста и улогата на родот во книгата „Седумте мажи на Евелин Уго”

Евелин е жртва на сексизмот - од страна на големиот Холивуд. Евелин е жртва на патријархатот, за кој жената е секогаш виновна, дури и кога молчи.

Историјата на лезбејските блуз пејачки од Харлем

Како култните квир блуз пејачки направиле револуција во културниот пејзаж на Америка.

Кондоми – инструменти за игри на моќ

Стелтинг и отпорноста кон користење кондоми кај хетеросексуалните мажи

„BookStar“ / „Книжевни ѕвезди“

Издавачката куќа „Антолог“ го најавува седмото издание на Фестивалот на европската литература „BookStar“ / „Книжевни ѕвезди“, кој ќе се одржи од 12 до 15 октомври 2021 година.

Како универзитетската култура ги прикрива злоупотребите на моќта

Сара Ахмед за пријавите од вознемирување и тактиките на замолчување во својата нова книга „Жалба!“.

Повеќе од нашата работа

Приказни за работата во пандемија, повредите на работничките права, и солидарноста, наспроти продуктивноста, како централна вредност врз која треба да ги градиме нашите релации.

Џудит Батлер: Треба да ја преиспитаме категоријата жена

Авторката на револуционерната книга Gender Trouble вели дека не треба да се изненадуваме кога категоријата жени се проширува и ги вклучува и транс жените.

Нашиот пат – 25 женски приказни од историјата

Тииит!Инк. ве поканува на промоцијата на публикацијата „Нашиот пат - 25 женски приказни од истроиајта“,  во петок (01.10), во кафе-книжарницата „Буква“.
Scroll to Top