ФЕМ 101

Што научив од читање книги од писателки од секоја земја во светот

Во овие три години бев маѓепсана, изненадена и шокирана од приказните раскажани од жени од сите земји - и инспирирана од солидарноста што ја прикажуваат

Подмолното прваче

Подмолното прваче наводно сака да научи за феминизмот, родовата нееднаквост и патријахатот, но сите информации сака да му бидат уредно сервирани и со питок јазик

Траума како мојата нема род. Но премногу мажи треба да замислат жена што ја сакаат за да почувствуваат емпатија

Вредноста на жената не треба да зависи од вредноста на некоја туѓа ќерка. Жената не треба да носи лице на нечија ќерка за да биде слушната.

Примените на еротското: еротското како моќ, Одри Лорд

За да се одржи себеси, секоја опресија мора да ги корумпира или изобличи оние различни извори на моќ во културата на угнетуваните кои можат да создадат енергија за некаква промена. За жените, тоа значело да се потисне еротското како можен извор на моќ и знаење од нашите животи.

Жени кои ја зеле правдата во свои раце

Од Сестринствата во Шангај до Окупа во Мексико, ова се групите жени низ историјата, кои се обиделе да се оттргнат од идејата за полициска заштита и наместо тоа, на насилството одговориле на свој начин.

Држава што не постапува е држава што силува

Тука сме, ве следиме, и нема да ве оставиме на раат!

На 8 Март марширам!

Нека ни е честит денот на женската борба

Жените во Македонија не сe еднакви сѐ додека не се расчисти „Јавна Соба“

Е токму затоа ќе протестираме на 8 март. Се надевам дека ќе ни се придружите во 15 часот пред МВР.

Полошо од ништо: Како МВР соучествува во родово базирано насилство

Кога станува збор за родово базирано насилство, има посебен вид на овозможување, поттикнување и нереагирање од страна на полицијата.

Активистки ги прикажаа пораките од „Јавна соба“

Нема да престанеме да го бараме она што ни следува како граѓанки на оваа држава, а тоа е правото да бидеме заштитени од сексуални насилници.
Scroll to Top