Елена Гаговска

АВТОРКА

Феминистка и левичарка која ја интересира анти-расизам, работнички, ЛГБТи права и интерсекциски феминизам. Писателка која никогаш не можела да пишува обскурно и секогаш се стреми да пишува на начин што доближува комплексни политички и феминистички теми до пошироката јавност. Во слободно време готви премногу храна за бликите пријатели.

Радикална пријателска љубов

Зошто да не ја славиме пријателската љубов на начинот на којшто ја славиме романтичната љубов?

„Доктор-јаснување“: Кога докторката не ги слуша пациент(к)ите

Излегувањето на д-р Шуплиновска-Јордановска ме направи гневна, но сепак ми е мило што ПичПрич обезбеди форум каде што публиката можеше дирекно да се обрати на лице кое има позиција на моќ

„Право на избор“

Зошто невакцинирањето не е прашање на телесна автономија.

Инкриминација на демнење е само еден чекор во борбата со системскиот сексизам во македонските институции

Важно е да се напомене дека оваа промена на законикот сѐ уште не е официјално изгласана од страна на пратениците во Сообранието и затоа нејзината имплементација не е започната. 

Јас одлично готвам и Сашо Тасевски повторно не е во право

Ако не се јаде летна манџа, тоа е исто како да не се јаде воопшто.

Модернизирана винтиџ хомофобија

Денес, на многу мејнстрим медиуми веќе не е прифатливно отворено да се користат расистички, сексистички, хомофобични и други видови на погрдни зборови во дебатните емисии. Затоа модерните хомофоби како Сашо Тасевски мораат нивните предрасуди да ги скријат преку различни реторички стратегии.

Жените во Македонија не сe еднакви сѐ додека не се расчисти „Јавна Соба“

Е токму затоа ќе протестираме на 8 март. Се надевам дека ќе ни се придружите во 15 часот пред МВР.

Лажните вести и квазиинтелектуалниот хетеросексизам на Венко Андоновски

Во општеството каде авторитетот на машкиот интелектуалец се смета за извор на апсолутна вистина, навистина не е мала работа еден професор кој има илјадници читања на своите колумни, да пишува написи базирани на лажни вести и застрашувачки репрезентации на ЛГБТИ заедницата.

Што после #СегаКажувам?

Наместо да казнуваме индивидуални „лоши мажи“, треба да се фокусираме на колективни превентивни мерки и создавање простор за позитивна машкост која нема да се фокусира на (сексуална) агресија и доминација.

Полициската бруталност и расизмот против Ромите

Ретко се зборува за условите во кои живееат Ромите кај нас, а кога се зборува тоа често се гледа низ традиционалната призма на лични избори или различен менталитет, наместо многукратна и повеќеслојна системска дискриминација.
Scroll to Top