Медуза Тим

Медуза е феминистичка платформа создадена за девојки, жени, родови и сексуални малцинства – и во суштина сите личности со желба да слушаат, учат и живеат феминистички, кои сакаат да градат меѓусебни мрежи на поврзување, да читаат едни за други и пишуваат: за себеси, за личните/системските (и сите измеѓу) проблеми со кои се соочуваат секојдевно; за своите избори, своите права, своите задоволства, своите тела, своите приказни...

Само љубовниците остануваат живи (Only Lovers Left Alive)

Необична вампирска приказна, чија носечка идеја е (парадоксот на) љубовта како противотров на егзистенцијалистичкиот ангст, стравот од загубата, отуѓеноста и уништувањето

Свиркачката – Мери Оливер

Препев од англиски: Моника Стојановска

Во фокус: Турција и Сирија

Бројот на жртви во Турциja и Сириjа е во постоjaн пораст.

„Видете нѐ колку нѐ има. Сите за МКЦ“

Неформалното движење „Сите за МКЦ“ на музичкиот фестивал „Земјотрес“ повторно го изрази својот револт.

Алиса повеќе не живее тука (Alice Doesn’t Live Here Anymore)

Откако ќе ѝ почине сопругот со кого живеела во отуѓен брак, Алиса решава да започне нов живот со својот 11-годишен син.

Црвениот ѓавол – Тес Галахер

Препев од англиски: Ивана Настева

Сè за љубовта: нови замисли – бел хукс

Да бидеме појасни: да најдеме зборови за љубовта

Апатичноста кон насилството против жените е загрижувачко и неприфатливо

Како да постапиме со фактот дека под секоја медиумска објава за родово базирано насилство, нашата јавност едногласно вели „таа самата си е крива“?

Ама јас сум навивачка (But I’m a Cheerleader)

Родителите на една all-American тинејџерка ја праќаат на конверзиона терапија поради сомнеж дека е лезбејка.

Слатка темнина – Дејвид Вајт

Препев од англиски: Фросина Станковска
Scroll to Top